Vänsterpartiet vill höja brytpunkten för statlig inkomstskatt
Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen kommit överens om att man inte ska höja den så kallade brytpunkten för statlig inkomstskatt enligt löneläget. Man ska istället öka den med endast 200 kr per månad. Den nya brytpunkten för statlig inkomstskatt blir istället 38 200 kr. Om regeringen hade valt att höja den enligt det allmänna löneläget hade gränsen istället höjts med minst 1140 kr per månad till 39 140 kr som månadsgräns för statlig inkomstskatt.
Med uppräkning i det här sammanhanget, så menar man den gränsen för när man väl börjar betala statlig skatt och att den därmed också ska höjas varje år. I normala fall så höjs brytpunkten i nivå med inflationen som skall ligga på två procent och det allmänna löneläget. De senaste två åren har regeringen därmed frångått den här regeln, och man har numera bestämt sig för att man inte ska följa den tidigare uppräkningen.
Enligt Vänsterpartiets debattartikel så kommer statens intäkter att öka med 2,7 miljarder per år när den så kallade uppräkningen av brytpunkten börjar att begränsas.
Hur påverkas höginkomsttagare
Att regeringen väljer att inte höja brytgränsen för statlig inkomstskatt i samma takt som lönerna ökar får konsekvenser för alla. Sverige bli mindre konkurrenskraftigt som land när man har svårare att locka nya och hålla kvar höginkomsttagarna i Sverige. För en familj kan man få ökade kostnader på över 1000 kr per månad. Alla kostnader går upp och lönen går upp. Men skatten går upp mer och gör att man får mindre kvar i fickan efter allting är betalt. Det syns redan i deklarationen för 2017 att skatten har höjts relativt mycket.
Låginkomsttagare påverkas positivt
Låginkomsttagare påverkas inte direkt negativt av beslutet. Man väljer istället att sponsra denna grupp ännu mer med bland annat utbildning. Man har ett växande problem med att låginkomsttagare tar lån med betalningsanmärkning. Har man redan en anmärkning om dålig ekonomi skall man inte låna mer. Genom att regeringen ökar skatten för höginkomsttagarna hoppas man ha mer pengar till utbildning för att på sikt minska kostnader relaterat till “lån-sjuka”. Man kommer också att försöka strama åt marginalen för långivare som Daypay som satsar på lån för ekonomiskt utsatta.